5/12/17

Απίστευτος τύπος χακάρει σωφρονιστικό ίδρυμα για να αποφυλακίσει νωρίτερα φίλο του!


Απίστευτος τύπος χακάρει σωφρονιστικό ίδρυμα για να βγάλει έξω έναν φίλο του!


Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στο Ann Arbor του Michigan των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Washtenaw County Jail, τις φυλακές της περιοχής.

Ένας 27χρονος, ο Konrads Voits, ομολόγησε τις πράξεις του και κρίθηκε προφυλακιστέος έως ότου γίνει η δίκη και καθοριστεί η ποινή του, για κακουργηματικές πράξεις που περιλαμβάνουν την τροποποίηση μητρώου κάποιου φυλακισμένου, με σκοπό την αποφυλάκισή του σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Τι ακριβώς συνέβη?


Ξεκινώντας γύρω στις 24/1/2017 και έως τις 10/3/2017, ο Voids έκανε επίθεση με email σε εργαζόμενους των φυλακών, προκειμένου να τους ξεγελάσει για να κατεβάσουν και να εκτελέσουν κακόβουλο λογισμικό στους Η/Υ του ιδρύματος.

Ο Voits στα email αυτά παρουσιαζόταν ως "Daniel Greene" και ζητούσε βοήθεια προκειμένου να του παρέχουν αντίγραφα δικαστικών πράξεων, ενώ αργότερα κατοχύρωσε και το domain "ewashtenavv.org" (με δύο v), που οπτικά μοιάζει με το επίσημο portal του ιδρύματος, δηλαδή το "ewashtenaw.org" (με w). Στο domain αυτό φόρτωσε κακόβουλο λογισμικό το οποίο είχε αγοράσει από το Dark Web και ευελπιστούσε ότι τα θύματά του θα ξεγελαστούν και θα το κατεβάσουν.

Παρά τις προσπάθειές του όμως, δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι το γύρισε στις τηλεφωνικές απόπειρες.

Ο Voits ξεκίνησε να καλεί στα μέσα Φεβρουαρίου διάφορους εργαζόμενους των φυλακών, παριστάνοντας ότι είναι είτε ο T.L. είτε ο A.B. (και οι δύο είναι εργαζόμενοι στο τμήμα πληροφορικής των φυλακών) και τους ζητούσε να μπουν σε διάφορες ιστοσελίδες και να κατεβάσουν ένα εκτελέσιμο το οποίο "θα αναβάθμιζε τα συστήματα των φυλακών".


Τα τηλεφωνήματα είχαν επιτυχία

Κάποια από τα θύματα του Voits την πάτησαν και εγκατέστησαν το κακόβουλο λογισμικό στους Η/Υ τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, "Με την εγκατάσταση και της εκτέλεση του κακόβουλου λογισμικού από τους υπαλλήλους της φυλακής, ο Voits απέκτησε πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο της Κομητείας, συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων όπως το σύστημα XJail (το λογισμικό μέσω του οποίου καταγράφονται οι κρατούμενοι των φυλακών), τα αρχεία των ενταλμάτων σύλληψης, εσωτερικά αρχεία ποινών καθώς και αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα των εργαζόμενων των φυλακών".

Το FBI ανέφερε ότι ο Voits απέκτησε πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό, όπως κωδικούς πρόσβασης, ονόματα χρηστών, emails και άλλα προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 1600 εργαζόμενους της Κομητείας.

Μόλις ο Voits απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα, μπήκε στο XJail, έψαξε και βρήκε τα ονόματα διάφορων κρατούμενων και τροποποίησε τουλάχιστον έναν από αυτούς.


Η εισβολή έγινε άμεσα αντιληπτή


Οι εργαζόμενοι του σωφρονιστικού ιδρύματος εντόπισαν την τροποποίηση αμέσως και μόλις αντιλήφθηκαν τι συνέβη, ειδοποίησαν το FBI.

Το σωφρονιστικό ίδρυμα του Washtenaw προσέλαβε άμεσα ιδιωτική εταιρία ερευνών προκειμένου να καθαρίσει το εσωτερικό της δίκτυο.

Οι υπεύθυνοι των φυλακών δήλωσαν ότι το ίδρυμα κατέβαλε το ποσό των $235.488 προκειμένου να εντοπιστεί το μέγεθος της διαρροής, για να γίνουν εκ νέου αντίγραφα μερικών εκατοντάδων σκληρών δίσκων και για να διασταυρωθούν τα αρχεία όλων των φυλακισμένων από την αρχή.

Μετά την ομολογία του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Voits αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 10 ετών και πρόστιμο έως $250.000. Όλος του ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός κατασχέθηκε, μεταξύ των οποίων ένα λαπτοπ, 4 κινητά τηλέφωνα, μια ηλεκτρονική πλακέτα (?) ενώ του κατασχέθηκε και αδιευκρίνιστος αριθμός από Bitcoin τα οποία χρησιμοποίησε για να αγοράσει το κακόβουλο λογισμικό.

Ο Voits παραμένει υπό κράτηση, η δίκη του έχει οριστεί για τις 5 Απριλίου του 2018.